Gaziantep Mutfağı’na
Hoşgeldiniz
Gaziantep gerek ülkemiz
gerekse Dünya açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yemekleri, tatlıları,
baharatları, el yapımı yemenileri, tarihi yerleri Gaziantep’i önemli kılan
özellikleridir.
Gaziantep’in Tarihi İpek Yolu üzerinde
bulunması zengin bir mutfağa sahip olmasında önemli bir etkendir. Gaziantep
mutfağında yaklaşık 500 yakın yemek çeşidi vardır. Gaziantep asıl ününü fıstık
ve baklavadan almıştır. Baklava ve fıstık denilince akla gelen ilk şehir
Gaziantep olmuştur. Gaziantep’in yemek kültürü çok geniştir, Unesco
Gaziantep’teki bu zenginliği fark etmiş ve 2016 yılında Gaziantep ve çeşitli
tatlılarını koruma altına almıştır.
KEBAPLAR:
Kebap eskilerden beri Gaziantep’te sevilen bir yemek çeşididir. Gaziantep’te
yapılan kebap çeşitleri oldukça fazladır. Soğan kebabı, Simit kebabı, Patlıcan
kebabı, Cartlak kebabı kebap çeşitlerinin başında gelir. Gaziantep’te kebap
deyince akla bol acılı kebap gelir. Kebabı acısız isteyenlere kıymalı kebap
götürülür. Gaziantep’te kebabın yapıldığı et genellikle erkek koyun etidir. Kebapta
kullanılacak koyunun gövde kısmın alınır, tüm damarları ve sinirleri
temizlenir. Daha sonra bu etler kok kömürüyle pişirilerek servis edilir.
LAHMACUN:
Gaziantep’te sevilen bir diğer yemek çeşidi de lahmacundur. Bu yörenin
lahmacunu diğer lahmacunlardan ayrılan en önemli özelliği soğan yerine
sarımsağın ve sebzenin bol miktarda kullanılmasıdır. Lahmacun mevsimine göre
değişiklik gösterir. Örneğin kış lahmacununun içine ek olarak ceviz ile nar
ekşisi girer. Bu yöredeki insanlar lahmacunun yanında közlenmiş patlıcanı da yerler. Közlenmiş
patlıcan lahmacunla beraber isteğe göre servis edilir.
BEYRAN:
Gaziantep’in en sevilen ve tanınmış yemeklerinden biri de beyrandır. Beyran
Farsçada yemek anlamına gelmektedir. Aslında beyran Anteplilerin sabah
kahvaltısıdır. Sabah 5 ile 10 arasında yoğun olarak servis edilir. İçerisinde
kuzu eti, pirinç, et suyu, iç yağı, sarımsak ve bol acı bulunur. Beyranda limon
olmazsa olmazdır. Beyran özellikle soğuk kış aylarının vazgeçilmez yemeğidir.
Sağlığa da oldukça faydalı bir yemektir.
NOHUT
DÜRÜMÜ: Gaziantep’in yemekleri yanısıra nohut dürümü de oldukça
önemli ve çok yenilen bir dürüm çeşididir. Antep’te nohut dürümünün tadını
bilenler için kebaptan daha değerli olduğu söylenmektedir. Gaziantep’te hemen
hemen bütün dürümcülerde nohut dürümüne rastlamak mümkündür. Yalnızca bu
yörenin değil bu yöreye gelenlerin de oldukça sevdiği bir dürüm çeşididir. İçerisinde
nohut, taze soğan, maydanoz, tuz ve pul biber bulunur. Besin değeri açısından
oldukça yüksektir.
KAHKE:
Gaziantep’e özgü lezzetlerden olan Antep Kahkesi; Çubuk Kahke ve Bayatlamayan
Kurabiye olarak da bilinir. Bu kahkenin en büyük özelliği nohut mayalı olmasıdır.
Susamlı, sade, haşhaşlı gibi çeşitleri vardır. Ayrıca Ramazan Kahkesi sadece
Gaziantep’e özgüdür. Halep’ten Gaziantep’e ulaşmıştır. Sadece Ramazan ayında
yapılmasının en önemli sebebi; Ramazan ayında aşırı su içme isteğinin duyulması
ve Ramazan kahkesinin içilen suyu emiyor olmasıdır.
BAKLAVA:
Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından biri olan ve Gaziantep ile özdeşleşen
tatlı baklavadır. Baklava Gaziantep’e has bir tatlıdır. İyi bir baklavanın
hazırlanış öyküsü uzun ve meşekkatlidir. İçine bol parçacıklı fıstık ve sade yağ katılarak
hazırlanan baklava glikoz ve nizkoş içermez. Kaliteli bir baklava yediğinizde
baklava ağınızda dağılır. Gaziantep’teki
seçkin işletmeciler müşterilere ağır gelmemesi için baklavanın yanında süt ya da
kaymak ikram eder ve bu da tatlının tadını muzzam kılar. Baklavanın içerisinde
bırakılan fıstık tatlının tadını tamamen değiştirir. İyi bir işletmeci tatlının
içine kuş boku olarak adlandırılan Gaziantep’in en kaliteli fıstığı ya da boz
fıstığını kullanır. Gaziantep halkı bu nedenden dolayı kaliteli fıstığa önem
veriyor. Gaziantep’te bir baklava işletmecisi kışın 2-3 ton fıstık alırken
yazın bu oran 5-6 tona kadar çıkıyor.
KATMER: Gaziantep kültürünün vazgeçilmezi olan
katmerin tarihçesi araştırmalara rağmen bilinmiyor. Katmerin kökeni Suriye’ye
dayanıldığı tahmin edilmekte ancak kesin bir şey söylenmemektedir. Katmer;
fıstık, sahan kaymağı, toz şeker, sade yağ kullanılarak yapılır. Gaziantep
halkına hafif gelen katmer kahvaltıda tüketilirken, turistlere ağır geldiği
için süt ve kaymakla ikram edilir.
HAZIRLAYANLAR
ELİF ÇAÇA
H.SENA YILDIRIM
TUĞÇE YENİGÜN
NESİBE DAĞ
N. NİSA TANGÜLÜ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder