30 Mart 2016 Çarşamba


Gaziantep Mutfağı’na Hoşgeldiniz

Gaziantep gerek ülkemiz gerekse Dünya açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yemekleri, tatlıları, baharatları, el yapımı yemenileri, tarihi yerleri Gaziantep’i önemli kılan özellikleridir.

   Gaziantep’in Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması zengin bir mutfağa sahip olmasında önemli bir etkendir. Gaziantep mutfağında yaklaşık 500 yakın yemek çeşidi vardır. Gaziantep asıl ününü fıstık ve baklavadan almıştır. Baklava ve fıstık denilince akla gelen ilk şehir Gaziantep olmuştur. Gaziantep’in yemek kültürü çok geniştir, Unesco Gaziantep’teki bu zenginliği fark etmiş ve 2016 yılında Gaziantep ve çeşitli tatlılarını koruma altına almıştır.

KEBAPLAR: Kebap eskilerden beri Gaziantep’te sevilen bir yemek çeşididir. Gaziantep’te yapılan kebap çeşitleri oldukça fazladır. Soğan kebabı, Simit kebabı, Patlıcan kebabı, Cartlak kebabı kebap çeşitlerinin başında gelir. Gaziantep’te kebap deyince akla bol acılı kebap gelir. Kebabı acısız isteyenlere kıymalı kebap götürülür. Gaziantep’te kebabın yapıldığı et genellikle erkek koyun etidir. Kebapta kullanılacak koyunun gövde kısmın alınır, tüm damarları ve sinirleri temizlenir. Daha sonra bu etler kok kömürüyle pişirilerek servis edilir.

 LAHMACUN: Gaziantep’te sevilen bir diğer yemek çeşidi de lahmacundur. Bu yörenin lahmacunu diğer lahmacunlardan ayrılan en önemli özelliği soğan yerine sarımsağın ve sebzenin bol miktarda kullanılmasıdır. Lahmacun mevsimine göre değişiklik gösterir. Örneğin kış lahmacununun içine ek olarak ceviz ile nar ekşisi girer. Bu yöredeki insanlar lahmacunun yanında közlenmiş patlıcanı da yerler. Közlenmiş patlıcan lahmacunla beraber isteğe göre servis edilir.

BEYRAN: Gaziantep’in en sevilen ve tanınmış yemeklerinden biri de beyrandır. Beyran Farsçada yemek anlamına gelmektedir. Aslında beyran Anteplilerin sabah kahvaltısıdır. Sabah 5 ile 10 arasında yoğun olarak servis edilir. İçerisinde kuzu eti, pirinç, et suyu, iç yağı, sarımsak ve bol acı bulunur. Beyranda limon olmazsa olmazdır. Beyran özellikle soğuk kış aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Sağlığa da oldukça faydalı bir yemektir.

NOHUT DÜRÜMÜ: Gaziantep’in yemekleri yanısıra nohut dürümü de oldukça önemli ve çok yenilen bir dürüm çeşididir. Antep’te nohut dürümünün tadını bilenler için kebaptan daha değerli olduğu söylenmektedir. Gaziantep’te hemen hemen bütün dürümcülerde nohut dürümüne rastlamak mümkündür. Yalnızca bu yörenin değil bu yöreye gelenlerin de oldukça sevdiği bir dürüm çeşididir. İçerisinde nohut, taze soğan, maydanoz, tuz ve pul biber bulunur. Besin değeri açısından oldukça yüksektir.

KAHKE: Gaziantep’e özgü lezzetlerden olan Antep Kahkesi; Çubuk Kahke ve Bayatlamayan Kurabiye olarak da bilinir. Bu kahkenin en büyük özelliği nohut mayalı olmasıdır. Susamlı, sade, haşhaşlı gibi çeşitleri vardır. Ayrıca Ramazan Kahkesi sadece Gaziantep’e özgüdür. Halep’ten Gaziantep’e ulaşmıştır. Sadece Ramazan ayında yapılmasının en önemli sebebi; Ramazan ayında aşırı su içme isteğinin duyulması ve Ramazan kahkesinin içilen suyu emiyor olmasıdır.

BAKLAVA: Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından biri olan ve Gaziantep ile özdeşleşen tatlı baklavadır. Baklava Gaziantep’e has bir tatlıdır. İyi bir baklavanın hazırlanış öyküsü uzun ve meşekkatlidir. İçine bol  parçacıklı fıstık ve sade yağ katılarak hazırlanan baklava glikoz ve nizkoş içermez. Kaliteli bir baklava yediğinizde baklava ağınızda dağılır. Gaziantep’teki seçkin işletmeciler müşterilere ağır gelmemesi için baklavanın yanında süt ya da kaymak ikram eder ve bu da tatlının tadını muzzam kılar. Baklavanın içerisinde bırakılan fıstık tatlının tadını tamamen değiştirir. İyi bir işletmeci tatlının içine kuş boku olarak adlandırılan Gaziantep’in en kaliteli fıstığı ya da boz fıstığını kullanır. Gaziantep halkı bu nedenden dolayı kaliteli fıstığa önem veriyor. Gaziantep’te bir baklava işletmecisi kışın 2-3 ton fıstık alırken yazın bu oran 5-6 tona kadar çıkıyor.  







                    
KATMER: Gaziantep kültürünün vazgeçilmezi olan katmerin tarihçesi araştırmalara rağmen bilinmiyor. Katmerin kökeni Suriye’ye dayanıldığı tahmin edilmekte ancak kesin bir şey söylenmemektedir. Katmer; fıstık, sahan kaymağı, toz şeker, sade yağ kullanılarak yapılır. Gaziantep halkına hafif gelen katmer kahvaltıda tüketilirken, turistlere ağır geldiği için süt ve kaymakla ikram edilir.
                     
HAZIRLAYANLAR

ELİF ÇAÇA
H.SENA YILDIRIM
TUĞÇE YENİGÜN
NESİBE DAĞ

N. NİSA TANGÜLÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder