SAHRE KÜLTÜRÜ
Gazianteplilerin açık alanlarda yaptıkları
dinlence ve eğlencelerden biri olan“Sahre” geleneği, inatla yaşatılmaktadır.
Sahre geleneği, “Esnaf Sahresi”, “Aile Sahresi” ve “Nişanlı Sahresi” olmak
üzere üçe ayrılır.
Esnaf Sahresi
Esnaf genellikle Cumartesi öğleden sonra bir
ustanın başkanlığında kalfa ve çıraklar da dahil olmak üzere tüm haftanın
yorgunluğunu atmak amacıyla “Esnaf Sahresi” yapardı. Her esnaf grubunun belirli
bir sahre günü ve yeri vardı. Bütün masraflar ustalar tarafından karşılanırdı.
Haftanın belirli günlerinde belirli esnaf grupları, bu geleneği halen
sürdürmektedirler. Günümüzde ise esnaf sahresi herhangi bir gün olabilmekte ve
o gün o işkolu ile ilgili tüm esnaf dükkanını kapatmaktadır. Gaziantepliler,
sahreye çıkan işkolundaki tüm dükkanların kapalı olması nedeniyle tüm
ihtiyaçlarını karşılayamasalar da, bu güzel geleneğin sürdürülmesi için buna
katlanmaktadırlar.
Aile Sahresi
Aileler bu geleneği, Pazar günü kadınlı-erkekli
sahre alanlarına giderek yerine getirirdi. Burada erkekler ve kadınlar
ayrılarak, önce kendi aralarında eğlenmeye başlarlar. Daha sonra ise evden
getirilen yemekler yenilirdi. Ayrıca buralara büyük kazanlar kurularak
yemeklerin pişirildiği de olurdu. Bu sahre alanlarında kebap yemek adetten,
biraz da gösterişten sayılırdı.
Nişan Sahresi
Gaziantep’te kız ve erkek aileleri, kurulacak
yeni birlikteliğin ömür boyu mutlu ve sağlam devam edip etmeyeceğini gözlemek
amacıyla, nişanlılık devresinde karşılıklı olarak çeşitli toplantılar
düzenlerlerdi. Nişanlılık devresinde yapılan toplantıların en önemlisi “Nişan
Sahresi” adı verilen yemekli kır gezintisidir. Böylece damat ve gelin adaylarının
birbirlerini daha yakından tanıması ve ailelerin de birbirleriyle kaynaşması
sağlanmış olur.
HAZIRLAYANLAR
KASIM DENİZ
RAMAZAN DOĞAN
CENAP ÖZÇELEBİ
GÜLBAHAR ESLEM
HİLAL POLAT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder