30 Mart 2016 Çarşamba

SAHRE KÜLTÜRÜ

Gazianteplilerin açık alanlarda yaptıkları dinlence ve eğlencelerden biri olan“Sahre” geleneği, inatla yaşatılmaktadır. Sahre geleneği, “Esnaf Sahresi”, “Aile Sahresi” ve “Nişanlı Sahresi” olmak üzere üçe ayrılır.


 Esnaf Sahresi

 Esnaf genellikle Cumartesi öğleden sonra bir ustanın başkanlığında kalfa ve çıraklar da dahil olmak üzere tüm haftanın yorgunluğunu atmak amacıyla “Esnaf Sahresi” yapardı. Her esnaf grubunun belirli bir sahre günü ve yeri vardı. Bütün masraflar ustalar tarafından karşılanırdı. Haftanın belirli günlerinde belirli esnaf grupları, bu geleneği halen sürdürmektedirler. Günümüzde ise esnaf sahresi herhangi bir gün olabilmekte ve o gün o işkolu ile ilgili tüm esnaf dükkanını kapatmaktadır. Gaziantepliler, sahreye çıkan işkolundaki tüm dükkanların kapalı olması nedeniyle tüm ihtiyaçlarını karşılayamasalar da, bu güzel geleneğin sürdürülmesi için buna katlanmaktadırlar.

 Aile Sahresi

Aileler bu geleneği, Pazar günü kadınlı-erkekli sahre alanlarına giderek yerine getirirdi. Burada erkekler ve kadınlar ayrılarak, önce kendi aralarında eğlenmeye başlarlar. Daha sonra ise evden getirilen yemekler yenilirdi. Ayrıca buralara büyük kazanlar kurularak yemeklerin pişirildiği de olurdu. Bu sahre alanlarında kebap yemek adetten, biraz da gösterişten sayılırdı.

Nişan Sahresi

Gaziantep’te kız ve erkek aileleri, kurulacak yeni birlikteliğin ömür boyu mutlu ve sağlam devam edip etmeyeceğini gözlemek amacıyla, nişanlılık devresinde karşılıklı olarak çeşitli toplantılar düzenlerlerdi. Nişanlılık devresinde yapılan toplantıların en önemlisi “Nişan Sahresi” adı verilen yemekli kır gezintisidir. Böylece damat ve gelin adaylarının birbirlerini daha yakından tanıması ve ailelerin de birbirleriyle kaynaşması sağlanmış olur.



HAZIRLAYANLAR

KASIM DENİZ
RAMAZAN DOĞAN
CENAP ÖZÇELEBİ
GÜLBAHAR ESLEM
HİLAL POLAT





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder